Tattoo Magus - tetoválás, tattoo, piercing, testékszer
main tatto studio galery address art info piercing

Ausztria

Ausztriában a Bundesgesetz BGBl. I Nr. 111/2002 az alaptörvény a tetoválás és piercing gyakorlásának szabályozására, amelyet két fontos szabályozással együtt léptettek életbe (139. és 141., 2003. február 14.). Még szintén ehhez kapcsolódik az 1999. március 30-i 100. Verordnung: Blutspenderverordnung - BSV, amely megtiltja mindazon személyeknek a véradást, akik az elmúlt 12 hónap folyamán tetoválást illetve piercinget csináltattak maguknak.

Jogi alap: a Bundesgesetz BGBl. I Nr. 111/2002 törvény szerint, amely a Gewerbeordnung 1994-es törvény kiegészítõje, a tetoválás és piercing a kozmetikai iparághoz tartozik. A tartós smink a tetoválás része. A tetoválás és piercing berakás során felhasznált anyagok és kemikáliák lehetséges hatásaira gondolva a 141 Szabályozás (2003. február 14.) egy általános ajánlást tartalmaz a fontos kemikáliákról és gyógyszerekrõl.

Engedélyek és oktatás: A Bundesgesetz BGBl. I Nr. 111/2002 törvény alapján Ausztriában a tetoválás és piercingek behelyezése csak olyan személyek által lehetséges, akik kozmetikai tevékenység végzésére jogosító engedéllyel rendelkeznek. A 139-es rendelet (2003. február 14.) tartalmazza mindazokat a szabályozásokat - technikai képzettség, szakmai tanulmányok és vizsgák terén -, amelyek a tetováló és piercing engedélyek megszerzéséhez szükségesek.

Tetováló / piercing engedélyt azok a személyek kaphatnak, akik:

  • részt vesznek a felhatalmazott technikai kamarák által szervezett 97 órás szakmai oktatáson, amelybõl 87 óra elméleti oktatás, 10 pedig gyakorlati
  • sikeres vizsgát tesznek a tananyagból
Sterilitási követelmények: sterilitást a felhasznált eszközökkel, anyagokkal és kemikáliákkal szemben követelik meg. Különféle elõírások léteznek az eszközök sterilizálására és fertõtlenítésére.

A felhasznált kemikáliákra és anyagokra vonatkozó speciális elõírások: a 141-es rendelet értelmében a testbe bevitt anyagoknak sterilnek, anti-allergénnek, non-toxikusnak és teljes egészében olyannak kell lennie, amelyet az emberi test be tud fogadni. Egy általános ajánlást is megfogalmaznak, miszerint folyamatosan és mindenkor figyelembe kell venni a kemikáliákra és gyógyszerekre vonatkozó törvényeket.

További fontos rendelkezések (nem teljes összefoglaló):
141-es rendelet elõírja:
  • A tetoválást vagy piercinget kapó személy írásos beleegyezése az eljárásba
  • Fiatalkorúak piercingelése esetén a törvényes képviselõ (gyám, szülõ) írásos beleegyezése szükséges, illetve a fiatalkorú felvilágosítása a piercinggel kapcsolatos tudnivalókról
  • Fiatalkorúak tetoválása tilos
  • A piercingekhez / tetoválásokhoz kapcsolódó veszélyek dokumentálása és tanácsadás
  • Higiéniai feltételek
  • Eszközökre vonatkozó elõírások